10 tips om organisch beter gevonden te worden in Google

Organisch beter gevonden worden? Wie wil dat nou niet? We geven je 10 tips! 

Blog
Geschreven door Webleads op

Herken je dat gevoel? Wanneer je boodschappen gaat doen en een heel specifiek product zoekt, maar geen idee hebt waar het zou kunnen liggen? Uit de bewegwijzering van de supermarkt wordt je niet veel wijzer. Vaak schieten we de eerste beste vakkenvuller aan, die ons zo goed mogelijk probeert te helpen.

Bekijk jij je eigen website of webshop wel eens door dezelfde bril? Als een potentiële klant jouw website bezoekt, kan hij dan in één oogopslag de informatie vinden waar hij of zij naar op zoek is?

Recente Google updates, zoals de helpful content update en page experience update, benadrukken het belang van een website/webshop met relevante content en een overzichtelijke site structuur. In deze blog geven we jou 10 tips om organisch beter gevonden te worden. En met de eerste 5 tips kun je direct hands-on aan de slag!

#1 Controleer of jouw content behulpzaam is

In de week van 22 augustus 2022 rolde Google de algoritme update 'helpful content' uit voor Engelstalige sites.

In het kort maakt de update het makkelijker voor gebruikers om behulpzame content te vinden. Websites die vooral content hebben geschreven met het oog op de zoekmachine, in plaats van gericht op de eindgebruiker, zullen hier de gevolgen van merken.

Searchengineland geeft aan dat Google het volgende verstaat onder behulpzame content:

  1. Content die is geschreven voor een specifieke doelgroep
  2. Content die expertise uitstraalt
  3. Content die betrouwbaar en geloofwaardig is
  4. Content die voldoet aan de behoefte - en past bij de zoekopdracht van - de gebruiker

Ben jij eigenaar van een website of webshop? Dan doe je er goed aan om jezelf alvast voor te bereiden op deze update. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Welke content op mijn website is voornamelijk gecreëerd voor de zoekmachine, in plaats van gericht op de eindgebruiker?
  • Kan ik deze content zelf bijwerken, zodat dit voldoet aan de richtlijnen van Google? Of moet ik hier een expert voor aanhaken? En hoe moet de inhoud van mijn content er dan uitzien? Voor welke fase van de klantreis is de content geschreven?
  • Vergelijk je content met dat van concurrenten die een top 5 positie innemen in Google op de voor jou belangrijke zoekwoorden. Wat doen zij beter en kun jij dus van leren?
  • Is mijn content betrouwbaar? Toon ik bijvoorbeeld reviews of maak ik gebruik van andere zaken die de expertise van mijn pagina of blogartikel bevorderen? Word ik in mijn vakgebied gezien als een autoriteit, oftewel: komen mensen naar jouw website voor informatie?

#2 Controleer pagina relevantie voor mobiel en desktop

In de afgelopen jaren heeft Google meerdere algoritme updates doorgevoerd voor mobiel en desktop, met de nadruk op pagina relevantie.
Factoren zoals laadtijd van een pagina, of een pagina mobielvriendelijk is en gebruik maakt van het veiligere https en de manier waarop content wordt weergegeven, zijn van invloed op jouw organische rankings. Hoe kun je hier als website eigenaar op inspelen?

Gebruik de Pagespeed test tool en dubbelcheck of onderstaande zaken in orde zijn voor jouw website. Schakel eventueel met jouw webbouwer om bepaalde punten te optimaliseren. Wij adviseren om je laadtijd minimaal op een score van 80 á 90 te krijgen. 

Pagespeed test tool factoren afbeelding

#3 Mobile first indexing

Wist je dat Google de mobiele versie van jouw site gebruikt om content te indexeren en te ranken? Niet alleen de content, maar ook de ervaring van een gebruiker op jouw website speelt hierin een belangrijke rol, wanneer zij deze via een mobiele device bezoeken. Dubbelcheck daarom hoe jouw website er op mobiel uitziet:

  • Is het menu overzichtelijk?
  • Kun je probleemloos door de content scrollen en verdwijnt er geen tekst uit beeld?
  • Hoe zit het met de laadtijd? Wordt jouw website snel geladen of doet deze er bijvoorbeeld 12 seconden over, met als gevolg dat je bezoekers wegklikken?
  • Worden afbeeldingen en video op de juiste manier weergegeven?

Hieronder zie je een tweetal voorbeelden van hoe het in ieder geval niet moet!

Voorbeelden van een slechte mobiele website

#4 Zijn mijn contentpagina's op de juiste manier opgebouwd?  

In de introductie van dit blogartikel stelden we de vraag: bekijk jij jouw site wel eens vanuit de ogen van een potentiële klant? Hoewel dit een open deur lijkt, hebben veel sites dit niet op de juiste manier ingericht en dat is een gemiste kans. 

De gemiddelde tijd die een gebruiker spendeert op jouw site, in combinatie met de hoeveelheid pagina’s die hij of zij bezoekt, geeft namelijk het signaal aan Google hoe relevant jouw website is.

Een relevante website die bijvoorbeeld op paginaniveau de juiste call to actions en content, heeft afgestemd op de fase van een klantreis, zal een positieve impact zien op bijvoorbeeld het aantal offerteaanvragen.

Zet dus de bril van jouw potentiële klant op, kijk goed naar je website en stel jezelf de volgende vragen:

Zit mijn sitestructuur duidelijk in elkaar? Kan een gebruiker vanuit het website menu direct doorklikken naar de voor hem of haar relevante pagina’s?

Zijn mijn landingspagina’s op de juiste manier opgebouwd? Zijn ze gericht op een bepaalde zoekintentie en bevatten ze behulpzame content (zie ook tip 1)? En is deze content op de juiste manier ingedeeld?

LEAD-model voor juiste opbouw

Houd bij het laatste puntje goed ons LEAD-model ernaast. Zit men in de L(eren kennen)-fase, dan zijn ze waarschijnlijk op zoek naar inspiratie. Verkoop jij bijvoorbeeld PVC vloeren? Dan zoekt men op jouw website in deze fase naar inspiratie (voorbeelden, opgeleverde projecten, een magazine wat kan worden aangevraagd) of tips. Zorg dat de pagina die inspiratie bevat dan ook is ingericht op dergelijke zoekwoorden en dat men op deze pagina alle informatie kan vinden, zonder dat er gelijk wordt gestuurd op een verkoop. Een zogenaamde 'room configurator', waarbij men de gewenste vloer direct in een kamer ziet liggen, is hier bijvoorbeeld perfect voor. 

Zit jouw klant later in het proces ((A)ctiveren) en vergelijkt hij of zij prijzen om vervolgens tot een aankoop over te gaan, dan wil je ook gevonden worden op zoekwoorden die bijvoorbeeld het woord 'kopen', 'vergelijken' of 'goedkope' (als je je als prijsvechter associeert) bevatten. Scoort jouw relevante landingspagina op dergelijke zoektermen, heb je een grotere kans dat je bij de te overwegen partijen zit die de klant overweegt. 

#5 Is de SEO data van mijn website op de juiste manier geoptimaliseerd? 

Andere belangrijke ranking factoren zijn de title tag en meta description (zie de afbeelding hieronder). Wanneer deze goed zijn geoptimaliseerd en voldoen aan de richtlijnen van Google, kunnen ze een positief effect hebben op jouw organische rankings. Enkele richtlijnen:

  • Zorg ervoor dat de title tag niet langer is dan 55-60 tekens
  • Zorg ervoor dat de meta description niet langer is dan 155-160 tekens
  • Verwerk het belangrijkste zoekwoord van een pagina vooraan de title tag en in de meta description

Met de gratis tool uit het screenshot hieronder kun je een uitdraai maken van alle URLs op jouw website. Deze tool geeft onder andere aan of de title tag en meta descriptions van jouw pagina in orde zijn.

SEO website data

Screaming Frog tool

#6 Focus je op de JUISTE zoekwoorden

Stel je eens voor, je probeert met één van je blogartikelen in de top 5 te komen op het zoekwoord 'vloer kopen', maar je komt met bovenstaande tips niet verder dan de 20e plek. Wat kun je als website eigenaar dan verder doen om toch een toppositie te halen?

Het antwoord is: Een concurrentieanalyse laten uitvoeren. Eén van de ranking factoren, naast content en techniek, is de mate van website populariteit. Oftewel: de hoeveelheid backlinks van andere sites die naar jouw site verwijzen.

Uit onderstaand voorbeeld wordt duidelijk dat de top 5 op het zoekwoord 'vloer kopen' sites bevat met een grote hoeveelheid backlinks (zie de volgende tip voor meer uitleg over backlinks). 

Naar aanleiding van deze specifieke analyse zou ons advies zijn om in eerste instantie te richten op zoekwoorden met minder concurrentie. De strijd met dit soort bekende domeinnamen vereist namelijk een lange adem, en zal op termijn meer geld kosten, dan dat het websitebezoekers oplevert. Wil je op de langere termijn meters maken, kan dit wel weer een uitkomst zijn.

Zo is per analyse een andere strategie te bepalen, met een eigen aanpak. We gebruiken bij Webleads verschillende tools waarmee we organische groeikansen identificeren voor jouw business. Wil je ook goed in kaart laten brengen welke zoekwoorden potentie hebben voor jouw bedrijf? 

Neem vrijblijvend contact met ons op

SEO resultaten 'vloer kopen'

#7 Website populariteit verder uitbouwen

In stap 6 hebben we de zoekwoorden geïdentificeerd waarop jij je wil focussen. Je website zit technisch en qua content goed in elkaar, maar je staat nog met geen enkel zoekwoord in de top 10… Wat zou dan de oorzaak kunnen zijn?

Backlinks, backlinks en nog meer backlinks! 

Een backlink is een link van een andere website naar die van jou. Elke link geeft een bepaalde waarde aan de site waarnaar deze verwijst. Wanneer zo’n link afkomstig is van een door Google geïdentificeerde betrouwbare site, heeft dit op lange termijn voordelen voor jouw posities in de organische resultaten. 

Meer backlinks dus. Maar hoe, hoor ik je denken. Er zijn twee manieren om meer backlinks te verkrijgen:

  • Contact zoeken met andere websites en om een backlink vragen
  • Betalen voor een online advertorial of link, op gerenommeerde sites, zoals bijvoorbeeld VTwonen

Bij Webleads werken we met veel partners waarmee we maandelijks vele links en online advertorials ruilen. Zo werken we elke dag aan het optimaliseren van organische rankings voor vele ondernemers. 

Meer over SEO bij Webleads

#8 Lokale vindbaarheid verbeteren

Lokale vindbaarheid speelt een belangrijke rol in SEO. Je krijgt geen tweede kans om een eerste indruk achter te laten. Zorg er daarom voor dat jouw Google Mijn Bedrijf-profiel is geoptimaliseerd wanneer een gebruiker online naar jouw bedrijfsnaam zoekt. Onder andere de volgende zaken zijn belangrijk:

  • Ziet de gebruiker voldoende positieve reviews? En reageert het bedrijf ook op negatieve reviews om de betrokkenheid bij de klanten aan te tonen?
  • Wordt er gebruik gemaakt van voldoende sfeerafbeeldingen? Krijgt een gebruiker een goede eerste indruk van het bedrijf, wanneer de afbeeldingen worden bekeken?
  • Wordt het bedrijf in de zoekresultaten en binnen Google Maps getoond wanneer een gebruiker de bedrijfsnaam intypt?

En zo zijn er nog een aantal zaken die de lokale vindbaarheid bevorderen, waar we in onze SEO werkzaamheden altijd rekening mee houden.  

Webleads Google Mijn Bedrijf

Google Mijn Bedrijf bedrijven

#9 Interne backlinks

Heb je de stappen uit dit blogartikel opgevolgd? En is je sitestructuur op een logische manier ingedeeld, zodat deze makkelijk te lezen is door het algoritme van Google? Dan is het nu tijd om aan de slag te gaan met interne backlinks. 

Bij Tip 6 en 7 toonden we het belang van het hebben van backlinks van andere sites.
Maar wist je dat interne backlinks ook een grote invloed hebben op jouw organische positie?

Dat zit namelijk als volgt: 

Elke website heeft een crawl-budget. Dit budget bepaalt hoeveel pagina’s er gecrawld worden en hoe vaak. Het instellen van interne linkjes van pagina A (de homepage - zie het voorbeeld hieronder) naar pagina's B, C, D en E is van invloed op dit crawl budget. 

Door het instellen van interne linkjes naar onderliggende pagina’s, vertel je aan Google hoe jouw site structuur eruit ziet en welke pagina’s het belangrijkst zijn. Dit is van grote invloed op jouw organische rankings. Dus bekijk eens voor jezelf, heb jij veel interne links? 

Hoe paginarankings werken

#10 Rome is niet gebouwd in één dag

Hoewel het misschien een open deur is, is het toch belangrijk om te benadrukken dat SEO een lange adem vereist. Wanneer je als website eigenaar serieus aan de slag gaat met SEO, zul je hier op de lange termijn de vruchten van plukken. Je genereert immers website bezoeken op de voor jou belangrijke keywords, zonder veel geld naar Google over te maken voor allerlei advertentie. 

Wil jij serieus aan de slag met het optimaliseren van jouw organische rankings of heb je na het lezen van dit artikel vragen? Laat het ons gerust weten. Wij staan klaar om al je vragen te beantwoorden!

Laat ons je vragen weten

  • Online marketing

    Een specifieke doelgroep bereiken? Of online meer conversies realiseren? Wij staan voor resultaatgerichte online marketing.


    Meer informatie


  • Website, webshop of app

    Veilig & up2date. Eénvoudig te beheren. Volledig responsive. Geoptimaliseerd voor SEO & online leadgeneratie.


    Meer informatie


  • Totaalpakket

    Eén aanspreekpunt voor je online techniek, optimalisatie en marketing. Met 'Build & Run' bieden wij een totaaloplossing.


    Meer informatie


  • Online marketing

    Een specifieke doelgroep bereiken? Of online meer conversies realiseren? Wij staan voor resultaatgerichte online marketing.


    Meer informatie


  • Website, webshop of app

    Veilig & up2date. Eénvoudig te beheren. Volledig responsive. Geoptimaliseerd voor SEO & online leadgeneratie.


    Meer informatie


  • Totaalpakket

    Eén aanspreekpunt voor je online techniek, optimalisatie en marketing. Met 'Build & Run' bieden wij een totaaloplossing.


    Meer informatie