Je bent op zoek naar een leuk restaurant om aanstaand weekend te gaan eten. Dus, je gaat even snel Googlen welke leuke restaurants er in de buurt zijn. Je klikt één van de eerste resultaten aan die in Google verschijnen. De website is aan het laden…. blijft laden…. en weg ben je. Want waarom zou je 10 seconden wachten op het laden van een website als je ook snel naar de website van het volgende restaurant in jouw zoekresultaten kunt gaan?
Een soortgelijke situatie heb je vast al eens meegemaakt. Je klikt op een website - moet lang wachten - te lang - en je gaat maar naar de website van een ander bedrijf. Dit toont aan dat je website voor de ongeduldige gebruiker (en dat zijn er véél meer dan je denkt) gewoon lekker snel moet zijn. Naast dat een snelle website voor de ongeduldige gebruiker een must is, is het tegenwoordig ook een must voor Google. Heb je een trage website? Dan kan Google ervoor kiezen om jouw website niet hoog in de zoekresultaten te laten terugkomen.
Maar goed nieuws: In deze blog krijg je praktische tips om je website sneller te maken. Daarnaast geven we je een aantal handige links waarmee je vliegensvlug de snelheid van jouw website kunt checken en verbeteren.
Een snelle website voor de gebruiker
Volgens Google haakt 53% van de mobiele gebruikers op een website af als het laden langer dan 3 seconden duurt. In dit onderstaande schema, geproduceerd door Google, zie je heel duidelijk wat er zo ongeveer gebeurt als een gebruiker een bepaalde tijd moet wachten op het laden van een website:
0 tot 16 ms
Een laadtijd van 0 tot 16 milliseconden (ms) is voor het menselijke oog en brein nauwelijks waar te nemen. Dit is de perfecte score. De gebruiker zal verbaasd zijn over de laadtijd.
0 tot 100 ms
Bij een laadtijd tussen de 0 en 100 ms hebben gebruikers nog steeds het gevoel dat de pagina onmiddellijk laadt. Hartstikke goed! Moeten ze langer wachten, dan is de kans aanwezig dat gebruikers vertrekken.
100 tot 1000 ms
Een laadtijd tussen de 100 en 1000 ms is een laadtijd die de gebruiker eigenlijk wel verwacht. De gebruiker is er inmiddels aan gewend dat hij of zij een klein ogenblikje moet wachten als ze op een website klikken. Toch zullen de meest ongeduldige mensen vanaf hier afhaken.
1000 ms of meer
1000 milliseconden staat gelijk aan één seconde. Na één seconde verliest een bezoeker de focus al op de taak die ze aan het uitvoeren was. De kans is aanwezig dat de bezoeker alweer op de ‘ga terug’-knop klikt en op zoek gaat naar een alternatief.
10.000 ms of meer
Na 10.000 ms (10 seconden) zijn gebruikers gefrustreerd en zeer geneigd om te vertrekken. Na zo’n vervelende ervaring met je website is de kans erg klein dat ze terugkomen. En het vervelende is dat ze jouw website nog nooit écht helemaal hebben gezien, omdat deze nog aan het laden was…
Een snelle website voor Google
Het belangrijkste is dat je website snel is voor de bezoekers. Maar in de laatste jaren zien we dat een snelle website voor Google ook steeds belangrijker wordt. Wanneer jouw website een snelle laadtijd heeft, hebben gebruikers namelijk een fijnere ervaring met de zoekmachine Google. Wanneer Google minder snelle websites op pagina één toont, worden bezoekers ook minder blij met Google als zoekmachine.
Het doel van Google is namelijk om relevante en gebruiksvriendelijke sites te tonen in de zoekresultaten. Vanaf 2018 gebruikt Google de paginasnelheid (pagespeed) als één van honderden ranking factoren. Deze ranking factoren bepalen of jouw website hoog in Google komt te staan. Wil je hoog scoren in Google? Dan moet je website dus snel zijn.
Tips voor een snelle website
Er zijn een aantal quick wins om jouw website sneller te kunnen maken. Of je nu een WordPress, Jimdo Site of een Fork-website hebt; deze tips kan je in alle CMS-systemen toepassen.
1. Comprimeer je afbeeldingen
Te grote of te veel afbeeldingen op je website zorgen vaak voor een negatieve impact op je laadtijd. In dat geval is het handig om je afbeeldingen te comprimeren. Dit houdt in: het verkleinen van het bestandsformaat. Er zijn online diverse tools om je afbeeldingen te comprimeren. Hiermee verklein je het bestandsformaat van je afbeeldingen, zonder de kwaliteit te verminderen. Pluspunten dus voor je laadtijd. Heb je te maken met veel afbeeldingen en zit je er niet op te wachten om elke afbeelding één voor één te comprimeren? Dat begrijpen we. Daarom zijn er voor veel website CMS’en plugins en dergelijke om dit automatisch voor je te doen. Een lijst met ‘image compressor’ plugins voor WordPress vind je hier. Let er wel op dat je voor grote afbeeldingen onder de 300 Kb blijft en voor kleinere afbeeldingen onder de 100 Kb.
2. Gebruik lazy loading
Wat is lazy loading? Heel simpel: Langzaam laden. Hiermee worden elementen en objecten op je website langzaam geladen. Nu denk je misschien: “Mijn website moet sneller worden, waarom zou ik er dan voor kiezen om elementen langzaam in te laden?” De volgende afbeelding zal helpen om het duidelijker te maken:
Op het eerste scherm is lazy loading toegepast. Alles wat niet meteen in het zicht van de gebruiker is, wordt nog langzaam geladen. Dit zorgt ervoor dat jouw website er minder lang over doet om alle elementen in te laden. Op het voorbeeld beperk je hetgeen wat moet worden ingeladen al met zo’n 40%. Als je geen lazy loading hebt, moet alle content op jouw pagina tegelijk worden geladen, ook de content die niet meteen in beeld is. Dit zorgt ervoor dat jouw website er langer over doet om te laden, omdat deze direct de volle 100% aan content moet laden voor de gebruiker. Met lazy loading worden alle elementen die niet meteen in beeld zijn langzamer ingeladen, waardoor hetgeen dat wél moet worden getoond sneller geladen kan worden.
Hoe je lazy loading toepast:
- Voor WordPress zijn er diverse plugins beschikbaar. Probeer eens WP Rocket of Native Lazyload van Google.
- Als er geen plug-in beschikbaar is voor je website, raadpleeg dan je webbouwer of websitebeheerder. De meeste webbouwers weten wel hoe lazy loading moet worden toegepast.
3. Gebruik Google Pagespeed Insights
De Google Pagespeed Insights-tool is helemaal gratis en geeft jouw website een snelheidsscore tussen 0 en 100, voor desktop en voor mobiel. Daarnaast reikt de tool handige tips aan om je website sneller te maken. Heb je redelijk wat kennis van websites? Dan kan je een aantal van deze tips zelf oppakken. Verbeterpunten die wat ingewikkelder voor je zijn, geef je door aan je webbouwer. Deze weet er meestal wel raad mee!
Lijst met tips uit de Google Pagespeed Insights-tool
Lijst met handige tools
Als laatste reiken we je in deze blog de helpende hand. Een lijst met tools die wij vaak gebruiken om websites te controleren. Zowel op fouten als op snelheid.
Gratis tools
Prestaties van je website inzien, bekijken waar mensen op zoeken en nieuw vanaf 2021: Pagina functionaliteit checken. Je moet hiervoor wel je website verifiëren.
Snelheidsscore van je website controleren en handige tips om je website sneller te maken
Met Google Analytics kan je veel data inzien van je website. Ook data zoals laadtijd, gemiddelde tijd op je website en het bouncepercentage kan je hier inzien.
Voor het comprimeren van je .png afbeeldingen. Deze tool behoudt de kwaliteit maar verminderd de bestandsgrootte aanzienlijk.
Betaalde tool
Zoals ze zelf zeggen: Speed up your website in a few clicks. De tool verminderd je laadtijd en boost je Google Paginasnelheid scores zonder dat je verstand hoeft te hebben van coderen. Kleine kanttekening: Deze tool is enkel geschikt voor WordPress. Wat ons betreft echt een must wanneer je een WordPress website hebt.
Even wachten, even wachten…
Met deze tips is het 'wachten' op jouw website snel verleden tijd. Maar er zijn natuurlijk veel meer tips om uit jouw website het maximale te halen. We denken daarom graag met je mee. Dus, wacht niet langer en neem gerust contact met ons op!