Blog schrijven voor linkbuilding: 3 Do’s en Don’ts

Bloggen voor linkbuilding; wij nemen alle onduidelijkheden weg met 3 do's en don'ts. 

Blog
Geschreven door Rik van Egdom op

Laatst kregen we een vraag over het schrijven van blogs voor linkbuilding. Er heerst veel onduidelijkheid over linkbuilding. Bij veel mensen is niet helemaal bekend hoe, en wanneer, het werkt en wat je wel en niet moet doen. Daarom nemen wij in deze blog drie do’s en drie don’ts aangaande het bloggen voor linkbuilding met je door.

Wat was linkbuilding ook alweer?

Allereerst: wat is nu precies linkbuilding? Het is kortweg het laten verwijzen van veel linkjes naar jouw eigen website. Hierdoor kun je hoger komen in de ranking van Google. Al vanaf het begin van Google, kijkt de zoekmachinegigant naar linkjes. De hoeveelheid linkjes was vanaf het begin een belangrijk onderdeel van de ranking. Tegenwoordig wordt er daarnaast meer waarde gehecht aan de kwaliteit van de links. De tijd van bovenaan staan door 10.000 links te hebben op één website is voorbij. Het algoritme van Google is slimmer geworden. En dus moeten de links relevant zijn.

Linkbuilding door middel van blogs heeft vele voordelen. Naast dat het je direct klikjes oplevert naar je website, profileer je jezelf ook als autoriteit met je blogs. Je trekt daarnaast ook nieuwe lezers en dus websitebezoekers aan, die anders niet van je gehoord zouden hebben. Door blogs te laten plaatsen op gerelateerde websites, krijg je een waardevolle backlink op deze website. En een mooie bonus: je bouwt een relatie op met de andere, relevante, website. Wie weet wat daar nog uit voort komt…

Genoeg voordelen te verzinnen dus. En nu wil je het liefst direct aan de slag. Maar er zijn wel wat zaken waar je op moet letten. Hieronder benoemen we drie do’s en drie don’ts:

Wat te doen?

1. Voldoe aan de SEO regels

Om het makkelijker te maken voor zoekmachines om (gast)blogs te lezen en te indexeren, is het belangrijk dat je aan Google vertelt wat de tekst is. Is iets een hoofdtitel: zet het ook neer als een H1. Lever je een Word-bestandje aan, zorg dan dat de juiste headings er al in staan. En geef het ook gerust aan bij degene die jouw blog plaatst. Zo draag je zorg dat dat ook juist wordt overgenomen.

Google hecht ook veel waarde aan afbeeldingen. Hoe meer unieke afbeeldingen, des te beter. Let er daarbij wel op dat je Alt-tags toevoegt. Deze zogenoemde afbeeldingtitels zullen de zoekmachine helpen om te begrijpen wat het is. Zorg er daarnaast voor dat de kwaliteit van de afbeeldingen hoog is. Afbeeldingen van een lagere kwaliteit scoren lager.

2. Relevantie!

Zoals al even werd aangegeven, plaats of laat blogs plaatsen op gerelateerde websites. Google let tegenwoordig op de kwaliteit van de links en of onderwerpen op de websites die naar elkaar linken met elkaar te maken hebben. Zorg dus dat je relevant bent! Sta jij met je gastblog over schoenen op een website over vakanties? Dan zal Google dat zien en heeft een gastblog minder zin.

3. Samenvatten

Iedereen is druk en heeft weinig tijd voor extra taken. Heb je eerder een blog geschreven, is deze nog relevant, maar heb je geen tijd om een nieuwe blog te schrijven? Dan kun je de blog samenvatten, wellicht met een nieuwe mening of invalshoek. Of herschrijf de blog; bied een extra oplossing voor een probleem of maak de blog juist wat algemener – vergroot het onderwerp. Neem wel de eerste don’t hierbij in acht. 

En wat vooral níet te doen?

1. Duplicated content

Google hecht steeds meer waarde aan originele gebruikersvriendelijke nieuwe content. Hoe waardevoller de content, hoe hoger de pagina en website scoort. Is jouw content geen unieke content maareen  kopie van andere websites? Dan worden beide websites gestraft door Google. Let dus altijd op voor duplicated content en herschrijf content die je van andere websites overneemt.

2. Niet op je zoekwoorden letten

Op welke zoekwoorden wil je gevonden worden in je blog? Als je dit inzichtelijk hebt, zorg dan dat het zoekwoord een aantal keer in je blog terugkomt. Hoe vaak? Tussen 2 en 6% van de woorden in je blog. Dus heb je een blog van 500 woorden, zorg dan dat je zoekwoord tussen de 10 en 30 keer terugkomt. Is er veel concurrentie op het zoekwoord? Ga dan meer richting de 6%. Weinig concurrentie? Meer richting de 2%. Let wel op: Als de hoeveelheid er onnatuurlijk uit gaat zien, kun je het zoekwoord beter een paar keer weghalen, want anders kan Google je straffen.

3. Meta en title tags vergeten

Veel mensen vergeten hun meta en title tags te optimaliseren. De meta tag neemt normaal niet-zichtbare informatie op over de inhoud van een website of –pagina, zodat Google de website kan indexeren. De title tag is een stukje code die geplaatst wordt in de head van de broncode van een webpagina. Het geeft aan welke website het is of waar de webpagina over gaat:

Title Tag

Wanneer deze tags niet worden geoptimaliseerd, kapt Google de pagina in de zoekmachine af. Dat scheelt in je ranking en dat is zonde. Vul deze tags dus altijd in.

Al wat wijzer?

Ben je er, ondanks deze do’s en don’ts, niet helemaal zeker van of jouw tekst SEO-proof is? Of wil je graag meer weten over SEO en linkbuilding? Onze specialisten staan graag voor je klaar, dus neem gerust contact met ons op.

  • Online marketing

    Een specifieke doelgroep bereiken? Of online meer conversies realiseren? Wij staan voor resultaatgerichte online marketing.


    Meer informatie


  • Website, webshop of app

    Veilig & up2date. Eénvoudig te beheren. Volledig responsive. Geoptimaliseerd voor SEO & online leadgeneratie.


    Meer informatie


  • Totaalpakket

    Eén aanspreekpunt voor je online techniek, optimalisatie en marketing. Met 'Build & Run' bieden wij een totaaloplossing.


    Meer informatie


  • Online marketing

    Een specifieke doelgroep bereiken? Of online meer conversies realiseren? Wij staan voor resultaatgerichte online marketing.


    Meer informatie


  • Website, webshop of app

    Veilig & up2date. Eénvoudig te beheren. Volledig responsive. Geoptimaliseerd voor SEO & online leadgeneratie.


    Meer informatie


  • Totaalpakket

    Eén aanspreekpunt voor je online techniek, optimalisatie en marketing. Met 'Build & Run' bieden wij een totaaloplossing.


    Meer informatie