SEO Update van Google: Nu écht SEO meters maken

SEO. Je weet dat het belangrijk is, maar waar je op moet letten? Geen idee... Tot nu dan!

Blog
Geschreven door Dinant Lagerweij op

Tik je product of dienst eens in op Google. Kom je terug op de eerste pagina? Niet? Je bent niet de enige: Veel bedrijven beginnen nu te merken dat ze een kans hebben laten liggen door niets aan SEO te doen, waar concurrentie wel op deze trein is gesprongen. Deze bedrijven hebben een achterstand opgelopen.

Gelukkig is er goed nieuws: deze achterstand is nog in te lopen. En dankzij de nieuwste update van Google heb je beter inzichtelijk wat je moet doen om jouw website wél meteen terug te vinden in de zoekresultaten.

SEO staat voor Search Engine Optimization. Het optimaliseren van jouw website om zo hoog mogelijk in de zoekresultaten terug te komen.

Deze update, de Google Core Web Vitals Update, is doorgevoerd in mei en juni 2021. Wat Google met deze update doet en wat jij er mee kunt doen om échte SEO meters te maken, lees je in de blog hieronder. 

First things first: Profiteer nu tijdelijk van een gratis SEO scan! 

Voordat we in de materie duiken, ben je vast benieuwd naar de huidige status van je website op het gebied van SEO. We voeren graag, geheel gratis en vrijblijvend, een SEO scan voor je uit. Heb je interesse in zo’n miniscan? Klik op de button hieronder en vul je gegevens in. Dan nemen we contact met je op en vertellen we je graag meer over de meting. 

Ik heb interesse in een gratis SEO miniscan

Dan de Google Update: Wat zijn Core Web Vitals?

In mei 2020 introduceerde Google voor het eerst de Core Web Vitals. Een update die veel zal veranderen in de manier waarop Google jouw website rangschikt in de zoekresultaten. Hoe beter je scoort op de Core Web Vitals, hoe hoger jouw website zal scoren in de zoekresultaten.

De Core Web Vitals op een rij:

✅ Largest Contentful Paint (LCP)

✅ First Input Delay (FID)

✅ Cumulative Layout Shift (CLS)

We nemen ze alledrie even met je door, zodat jij je SEO naar een hoger plan kan (laten) tillen. 

Largest Contentful Paint

“Ik heb net op deze website geklikt, maar ik zie na 10 seconden wachten nog steeds geen afbeeldingen… Waarom duurt dit zo lang?”

Eén oorzaak van een slechte user experience (ervaring van de websitebezoeker) is het traag laden van afbeeldingen. De Largest Contentful Paint meet hoelang het duurt voor het grootste content element op je website pagina zichtbaar is voor de gebruiker. In veel gevallen is dit een afbeelding of video.

De Largest Contentful Paint is één van de drie Core Web Vitals. Een lage LCP score levert naast veel ontevreden websitebezoekers ook een lage score op voor de Core Web Vitals. Wat zijn dan goede en slechte scores? Dat zie je hier:

😁 Een score tussen de 0 en 2.5 seconde is goed

😐 Een score tussen de 2.5 en 4.0 seconde is voor verbetering vatbaar

😧 Een score hoger dan 4.0 seconde is onvoldoende

Largest Contentful Paint

First Input Delay

Iedereen weet hoe belangrijk het is om een goede eerste indruk te maken. Het is belangrijk als je nieuwe mensen leert kennen, maar ook als mensen voor het eerst je website bezoeken. Een goede ervaring kan nu eenmaal het verschil maken tussen een aankoop op jouw website, of op de website van een concurrent. 

Stel voor dat je een nieuwe laptop wilt kopen. Maar je moet steeds een paar seconden wachten nadat je op een knop of pagina klikt. Wat doe je dan? Juist, je klikt weg en gaat op zoek naar een ander bedrijf dat ook laptops verkoopt. De marktleiders op het internet zijn zich hier als geen ander van bewust, neem bijvoorbeeld de website van Bol.com.

Bol.com Veldgegevens

Bron: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

Te zien is dat de First Input Delay van Bol.com slechts 6 milliseconden is. Dat is ruim voldoende volgens de scores die als goed, voor verbetering vatbaar en slecht worden aangeduid door Google:

First Input Delay

😁 Een score tussen de 0 en 100 ms* is goed

😐 Een score tussen de 100 en 300 ms* is voor verbetering vatbaar

😧 Een score hoger dan 300 ms* is onvoldoende

* ms staat voor milliseconden

Cumulative Layout Shift

Heb je ooit eens wat gelezen online, wanneer er plotseling elementen bewegen of tekst verschuift op een pagina? Of dat nét als jij op een button wilt klikken, deze verplaatst en je op een advertentie klikt waarvan je dat helemaal niet wilt?

Zo’n ongewenste verschuiving wordt ook wel een layout shift genoemd. Komt dit vaak voor op een websitepagina, dan heb je een hoge CLS score. Hoe hoger je CLS score op een pagina, hoe slechter dit is. Zie het voorbeeld hieronder:

Cumulative Layout Shift

😁 Een score tussen de 0 en 0.1 is goed

😐 Een score tussen de 0.1 en 0.25 is voor verbetering vatbaar

😧 Een score hoger dan 0.25 ms is onvoldoende

Google ziet de CLS score als een erg belangrijke statistiek, vooral gericht op het optimaliseren van de mobiele weergave van je website. Hoe lager je CLS score is, hoe beter Google jouw website zal indexeren in de zoekresultaten.

Wat doet de Core Web Vitals Update?

Nu we weten wat de Core Web Vitals zijn, kunnen we het hebben over de aanstaande update. Waarom een update? En wat houdt deze update in?

Google focust zich steeds meer op de gebruikerservaring op websites. Het is al even bekend dat Google de gebruikerservaring meeneemt als één van haar ranking factoren. Het algoritme van Google wordt continu bijgesteld. Dit doet Google om jou de beste websites voor jouw zoekopdracht te laten zien. Wanneer je zoekt op ‘plant kopen’ laat Google de meest relevante websites zien; namelijk websites waar je een plant kan kopen. Je hebt immers niets aan een resultaat van een website met alleen maar informatie over planten. Je wilt er één kunnen kopen.

De Core Web Vitals Update, die zoals gezegd is uitgerold in mei 2021, maakt de drie eerder genoemde ranking factoren belangrijker. De Largest Colourful Paint, First Input Delay en Cumulative Layout Shift bestaan al een tijdje, maar het algoritme van Google wordt met deze update zo geprogrammeerd dat deze drie factoren een grotere impact zullen hebben op jouw zoekwoordposities.

Waarom is dit belangrijk voor mijn website?

Als je website laag scoort op deze drie belangrijke ranking factoren, loop je het risico weg te vallen in de zoekresultaten. Stel dat jouw website erg traag is en niet gebruiksvriendelijk, kan je dat flink pijn doen. Waar je eerst een plaats onderaan de eerste pagina had, kan het zomaar voorkomen dat je nu ergens op pagina 6 van de zoekresultaten staat. En wie kijkt daar nog? Bijna niemand...

Hoe pas ik dit toe op mijn website?

Er zijn veel manieren om de drie genoemde ranking factoren te verbeteren op jouw website. Zo geeft Google goede handvatten om mee aan de slag te gaan. Ze bieden meerdere tools aan waarmee je jouw website kunt analyseren. Vervolgens krijgt jouw website scores toegeschreven, met praktische tips om deze scores te verbeteren.

Probeer het hier uit

Als je zelf je website hebt gebouwd, zou je veel van deze optimalisaties zelf kunnen uitvoeren. Wanneer je weinig ervaring hebt met websites, is het verstandig om dit door je webbouwer te laten doen. Als je een website van Webleads hebt, zijn deze ranking factoren vaak al grotendeels in orde en hoef je weinig te doen! Zie hier een voorbeeld waarin je de laadtijd van één van onze klanten ziet. In juni 2020 hebben we de nieuwe website mogen opleveren:

Gemiddelde laadtijd van pagina

De gemiddelde laadtijd van de website is gedaald van 5.29 naar slechts 1.06 seconden.

Ik wil aan de slag met SEO. Waar moet ik beginnen?

Wanneer je effectief aan de slag wilt gaan met SEO, kan het lastig zijn om te bepalen waar je moet beginnen. Dat begrijpen we, en daarom helpen we je graag. Ook wanneer je wilt laten checken hoe je ervoor staat met betrekking tot de Core Web Vitals Update, staan we graag voor je klaar. 

We kunnen je onder andere helpen door een gratis miniscan uit te voeren. Hierbij kijken we hoe je website er momenteel voor staat, waarbij we kijken naar zoekwoorden die voor jou relevant zijn. Hieruit volgen verschillende aanbevelingen, waar je of zelf, of samen met ons, mee verder aan de slag kunt. 

Heb je interesse in zo’n miniscan? Klik op de button hieronder en vul, geheel vrijblijvend, je gegevens in. Dan nemen we contact met je op en vertellen we je graag meer over de meting. 

Ik heb interesse in een gratis SEO miniscan

Wil je meer weten over SEO bij Webleads, of wil je eens met ons sparren over de Core Web Vitals Update en wat je daar nog voor kunt doen? Klik hieronder en laat het ons weten.

Ik wil meer weten over SEO

 

Deze blog is geschreven door Dinant Lagerweij.

  • Online marketing

    Een specifieke doelgroep bereiken? Of online meer conversies realiseren? Wij staan voor resultaatgerichte online marketing.


    Meer informatie


  • Website, webshop of app

    Veilig & up2date. Eénvoudig te beheren. Volledig responsive. Geoptimaliseerd voor SEO & online leadgeneratie.


    Meer informatie


  • Totaalpakket

    Eén aanspreekpunt voor je online techniek, optimalisatie en marketing. Met 'Build & Run' bieden wij een totaaloplossing.


    Meer informatie


  • Online marketing

    Een specifieke doelgroep bereiken? Of online meer conversies realiseren? Wij staan voor resultaatgerichte online marketing.


    Meer informatie


  • Website, webshop of app

    Veilig & up2date. Eénvoudig te beheren. Volledig responsive. Geoptimaliseerd voor SEO & online leadgeneratie.


    Meer informatie


  • Totaalpakket

    Eén aanspreekpunt voor je online techniek, optimalisatie en marketing. Met 'Build & Run' bieden wij een totaaloplossing.


    Meer informatie