Voorlopen op je concurrentie: 20 tips voor online video

Licht, camera... Actie! Loop voor op je concurrentie met deze 20 tips voor online video! 

Blog
Geschreven door Mathijs Kroes op

Voorlopen op je concurrentie met online video? Video is steeds belangrijker aan het worden, dus je wil zeker op deze trein springen. Mensen kijken online meer video’s, er zijn meer marketing mogelijkheden (denk aan het opbouwen van online doelgroepen) en in een video kun je makkelijk veel vertellen. Daarom geven we je in deze blog 20 waardevolle inzichten voor de beste video content. 

Video is de belangrijkste vorm van online content geworden. Dat blijkt wel uit het feit dat in 2021 er wereldwijd gemiddeld 500 uur aan video content per minuut (!!) bij kwam op YouTube. Daarnaast genereert video content op social media meer interactie, bereik en daarmee impact op bekendheid en sales. Waarom? Mensen worden steeds luier, dus hoe makkelijker ze informatie kunnen consumeren, hoe beter. Om het zo makkelijk mogelijk te maken is video een perfecte vorm van content, omdat mensen niet zelf informatie hoeven op te zoeken. 

Maar hoe zorg je ervoor dat je video’s maakt waarmee je, tussen alle andere video’s die er bestaan, jouw doelgroep bereikt en je doelstellingen behaalt? Wij hebben 15 do’s en 5 don'ts voor je op een rijtje gezet.

Allereest: 15 do's wanneer je met video content aan de slag gaat

1. Creëren kun je leren

Bij (video)content creatie is ons advies om te starten met 2 essentiële vragen:

  • Wat wil mijn doelgroep bereiken? 
  • Wat wil jij als ondernemer zelf bereiken?

Wanneer je het antwoord op die vragen kort en bondig hebt geformuleerd, kun je gericht aan de slag met creëren van effectieve content die past bij je bedrijf (positionering), je doelgroep en het doel. 

Bijvoorbeeld: jouw doelgroep wil direct een antwoord op een vraag over de werking van je product, maar jij bent niet altijd 24/7 beschikbaar om die antwoorden te geven en moet bovendien vaak dezelfde vragen beantwoorden. Door een video op te nemen die 24/7 op afroep beschikbaar is, help je zowel je doelgroep als jezelf. Win-win!

2. Bepaal je doel & creeër je meerwaarde

Kies bij het maken van video voor unieke eigen content die:

  • Inspireert;
  • Informeert (educatie);
  • Vermaakt (humor).

Door te kiezen voor een duidelijk doel breng je het creëren van een meerwaarde direct in de praktijk (voor jezelf, maar ook voor je doelgroep). Als je bijvoorbeeld wilt inspireren, ben je bezig met de vraag wat je kunt laten zien om jouw doelgroep te inspireren. En dit resulteert in waardevolle video content.

3. Content verspreidings strategie

Organiseer je video content zo dat het altijd en overal beschikbaar is voor je doelgroep. Een YouTube- of Vimeo-kanaal is voor de meeste doeleinden toereikend. Volg deze drie stappen voor een volledige strategie: 

1. Kies je bron (opslag)

In de praktijk zien we veelal de keuze voor YouTube, omdat het na Google één van de meest gebruikte zoekmachines. Ook is de kans dat je je content bij een relevante doelgroep onder de aandacht krijgt (organisch en betaald), daar voor de meeste bedrijven het grootst. 

2. Deel je content in in drie categorieën (planning)

  • Doorlopende content die altijd beschikbaar moet zijn (bijv. installatiehulp video’s).
  • Video content die tijdelijk beschikbaar is ter ondersteuning van lopende marketing acties (video passend bij geplande, afgebakende campagnes).
  • Hero content waarbij timing van publicatie belangrijk is (tijdelijke content die past bij jaarlijks terugkerende gebeurtenissen die kenmerkend zijn voor jouw branche / doelgroep).

3. Activeer je doelgroep

  • Promotie van je video’s binnen bijvoorbeeld YouTube of op je eigen website.
  • Versterken van je bereik via bijvoorbeeld social media.

4. Concurrentieanalyse

Doe een concurrentieonderzoek. Simpel maar effectief. Je kunt in minder dan 10 minuten al hele waardevolle inzichten verzamelen.

  • Scan de kanalen van je concurrentie
  • Zoek op de termen waarop jouw doelgroep zoekt (daar waar je jouw content zou willen tonen) en bekijk concurrerende video’s voor die termen.

Op deze manier krijg je snel een beeld wat de video’s zijn waarmee je concurreert. Vervolgens beantwoord je voor jezelf de volgende vragen:

  • Wat doen ze? 
  • Hoe voegen ze waarde toe? 
  • Waar laten ze steekjes vallen? 

Aan jou vervolgens de taak om in te spelen op de plekken waar ze steekjes laten vallen. Wat ze goed doen kun je overnemen of op jouw eigen manier toepassen, zodat je niet het wiel opnieuw uit hoeft te vinden.

5. Zoekwoordenonderzoek 

Veel mensen zoeken online naar video’s over een bepaald onderwerp, op bijvoorbeeld YouTube of Vimeo. Steeds vaker toont de reguliere Google search bij de eerste resultaten video’s. Geef je video’s (waar je ze ook uploadt) altijd een titel en beschrijving mee met daarin de termen die jouw doelgroep gebruikt. De kans dat jouw video’s op het juiste moment naar voren komen wordt daarmee aanzienlijk vergroot. Overigens helpen we je graag met een goed, volledig zoekwoordenonderzoek

6. De merkbekendheid booster

Je ziet geregeld een bedrijfslogo in een video, maar uit onderzoek blijkt dat de herkenbaarheid van het merk sterker stijgt wanneer je de mogelijkheid hebt om bijvoorbeeld het logo en de slogan te laten zien in de praktijk. Dus niet enkel als watermerk in een hoekje van je video, maar door het logo ook te laten zien op het pand of op de bedrijfskleding van de gefilmde personen. Zo is het logo niet enkel statisch in beeld, maar ook beweeglijk, wat je merkbekendheid dus een boost geeft!

7. Video promotie 

Snel nog meer bereik op YouTube met je video’s? Dat kan door campagne te gaan voeren met je video’s op YouTube. Hiervoor zijn er specifieke strategieën die je kunt inzetten. Je bent afhankelijk van het materiaal dat je hebt en jouw doelstellingen. Zorg overigens wel dat je eerst je strategie bepaalt en daar het filmmateriaal op aanpast. Wil je een video promoten? We helpen je hier graag mee!

Ik wil hulp met videopromotie

8. Framing 

Framing gebeurt overal om ons heen. Het is een verhaal brengen op een subjectieve manier. Zie dit korte voorbeeld hieronder en bedenk voor jezelf welke insteek je eerder zou gebruiken:

  • A. Deze fles frisdrank bevat 12 gram suiker per 100 ml
  • B. In deze fles frisdrank zitten 30 suikerklontjes

Als het goed is, voel je je wat beter bij optie A, terwijl het eigenlijk dezelfde informatie is. Pas dit ook toe in jouw video’s. Laat bijvoorbeeld selectief zaken zien die je wilt, of laat zaken juist bewust buiten beeld. Zo voorkom je afleiding en leg je de nadruk op dat wat er toe doet in jouw video. 

9. Aandacht vasthouden

Zorg dat je genoeg materiaal schiet vanuit verschillende hoeken. Door regelmatig andere settings en camera posities te gebruiken, houdt je de aandacht van je kijkers vast. Visuele prikkels zorgen ervoor dat je nieuwsgierigheid weer wordt gewekt.

Tip: Wanneer je jouw video besluit in te zetten als promotie op YouTube, zijn de meeste video ads over te slaan na 6 seconden. Zorg ervoor dat er in die eerste 6 seconden een interessante belofte zit (de boodschap van de campagne en/of reden om te blijven kijken).  Zorg er vooral voor dat net voordat jouw video overgeslagen kan worden, er een overgang in de camerapositie is. Laat bijvoorbeeld een heel ander beeld zien. Dit triggert om toch nog even te blijven kijken. 

10. Humor = beter resultaat

“Voeg wat humor toe aan je video”. Tja, makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Hoe doe je dit nu precies? Er zijn natuurlijk veel mogelijkheden, zoals woordspelingen, een duidelijke parodie op een ander filmpje of zelfspot. Zorg, los van de mogelijkheden, dat je in ieder geval op de volgende zaken let:

Voeg humor nooit ‘achteraf’ even snel toe, maar zorg dat het doel duidelijk is voordat het videoverhaal begint, dus neem het al mee in je strategie.

Bedenk goed welke vorm van humor het beste past bij jouw verhaal (en óf humor er überhaupt bij past).

Test jouw video voordat deze live gaat bij mensen uit je doelgroep om te zien of de humor goed uit de verf komt. Dat bespaart weer wat krekels bij de punchline. 😉

11. Vannnn links… naaar rechts!!!

Waarschijnlijk ben je zojuist opgestaan om van links naar rechts te gaan, omdat je direct dacht aan Snollebollekes. En dat is goed! Want het fluency principe stelt dat dingen die van links naar rechts bewegen makkelijker verwerkt worden door ons brein. Waarom? Omdat ons brein dat gewend is. We lezen en schrijven namelijk ook van links naar rechts. In Amerikaanse rechtszalen werden verdachten die de rechtszaal vanuit de rechterkant betraden significant vaker schuldig bevonden dan degenen die van links kwamen. Neem dit in jouw video dus ook mee als er personen in beeld komen. 

12. Direct de boodschap duidelijk

Vanwege de grote hoeveelheid beschikbare content willen kijkers direct weten of de video die ze hebben gevonden ze gaat helpen bij het bereiken van hun doel. Vertel dus gelijk wat je kijker kan verwachten en waarom hij van de eerste tot de laatste seconde geboeid zou moet blijven kijken. 

Het uitkijk percentage van online promotie video’s ligt niet heel hoog. Dus door je belangrijkste boodschap aan het begin te zetten, in plaats van het einde van je video, verzeker je jezelf ervan dat je merknaam en boodschap bij een groter deel van de kijkers over wordt gebracht.

Ook in goed beoordeelde reclames zie je bijvoorbeeld aan het begin al snel het logo, het beeldmerk of - zoals in het voorbeeld hieronder - het product voorbij komen. 

13. In de juiste stemming

Een andere tip om de aandacht vast te houden - zeker in video’s waar veel wordt verteld - is het goed gebruiken van je stem. Let bijvoorbeeld op de volgende zaken:

  1. Varieer in intonatie
  2. Praat niet te zacht of binnensmonds en vermijd een monotone toon
  3. Zorg voor een duidelijke articulatie
  4. Varieer in tempo
  5. Las korte pauzes in, bijvoorbeeld na zinnen waar je een goed punt hebt gemaakt

Dit alles zorgt ervoor dat de video boeiend blijft en dat niemand afhaakt. 

14. Genoeg materiaal

Korte tip, maar erg belangrijk: wanneer je je video gaat editen wil je selectief kunnen zijn. Niet alle shots komen goed uit de verf of passen uiteindelijk in de video. Zorg dus altijd voor genoeg videomateriaal. Stelregel: beter te veel dan te weinig! 

15. Embed YouTube met voorgestelde video’s 

Als je een YouTube-kanaal hebt als bron voor je online video’s, kun je die vervolgens tonen en laten afspelen op je website. 

Verander je niets aan de url van de video? Dan toont de videospeler aan het einde van het filmpje andere voorgestelde video’s aan de gebruiker. Dit kunnen zelfs video’s van de concurrent zijn. 

Hoe voorkom je dan dat er willekeurige voorgestelde video’s worden getoond? 

  • Voeg rel=0 toe aan de url. Nu krijg je alleen maar voorgestelde video’s van jouw eigen kanaal.
  • Maak een playlist aan met daarin maar 1 video en integreer die. De voorgestelde video is er nu altijd maar 1.

Let op: 5 don'ts voor video content om te voorkomen

1. Video content creëren zonder duidelijkheid over KPI's

Denk van te voren goed na wanneer jouw video content succesvol is. Wat is het antwoord op de vragen “Wat wil je doelgroep bereiken? Wat wil jij bereiken?” Als je dat duidelijk hebt, is het ook goed om van te voren vast te stellen wat je dan moet meten om te beoordelen of je video’s succesvol zijn. 

Afhankelijk van je doelstelling, is dat bijvoorbeeld:

  • Aantal vertoningen 
  • Aantal kliks
  • Aantal likes en interacties
  • Uitkijkpercentage
  • Frequentie van vertoningen
  • Aantal (voorkomen) vragen bij de klantenservice
  • Aantal leads 

Dit helpt je om een strategie te ontwikkelen waarbij je video content steeds beter wordt. 

2. Video promotie afrekenen aan verkeerde KPI’s

Bijvoorbeeld: een campagnevideo afrekenen o.b.v. de CTR, terwijl de doelstelling merkbekendheid is.

Los van je doel met een video (educatie, vermaak of inspiratie) en het behalen van die doelstelling, zie je dat er bij promotie van video’s soms te veel naar performance (kliks, leads, sales) gekeken wordt en te weinig naar de impact op branding (merkbekendheid).

Kies dus altijd eerst een duidelijke merkdoelstelling voor je video:

  • Bekendheid
  • Overweging
  • Online sales
  • Offline sales
  • Loyaliteit

En stem vervolgens je KPI’s af op die doelstelling.

3. Te lange promotie video’s

Kort, korter, kortst. Een goede promotie video gaat over het resultaat. Dat wat voor de kijker interessant is om te bereiken. Ook wordt duidelijk hoe je daar kunt komen. Vervolgens bevat de video een duidelijke actie die van de kijker gevraagd wordt. Wat moet de kijker nu gaan doen? 

Te lange video’s worden weggeklikt. Dus wij zouden zeggen: ‘MAND’.

4. Besparen op geluid of voice-over

75% van YouTube gebruikers kijkt vanaf een mobiel apparaat, 95% daarvan heeft het geluid aan staan. 

Met deze informatie in het achterhoofd, blijkt ook de impact op merkherkenning / advertentie herinnering positiever wanneer de video geluid bevat. Zeker voor videocampagnes, maar eigenlijk voor video in het algemeen. Ga dus voor video met geluid als je meer impact wilt realiseren. 

5. Niets aan je thumbnail doen

De thumbnail is de afbeelding die wordt getoond wanneer de video niet afspeelt. Op veel kanalen speelt een video automatisch af, maar op YouTube of Vimeo bijvoorbeeld niet. Door een uitdagende thumbnail in te stellen, genereer je meer klikken en views. Zorg dat je met je thumbnail de aandacht trekt. Bedenk bijvoorbeeld wat het meest interessante, maar toch niet alles weggevende beeld is, en stel deze in. Of combineer een paar beelden. Influencers doen dit altijd. Bekijk onderstaand voorbeeld maar eens. Geef toe, je wil weten of ze drukken en wat er dan gebeurt, toch?

Stuk TV - thumbnail

Licht, camera… ACTIE! 

Hopelijk hebben we je op weg geholpen met video tips waar je nog jaren van profiteert. En video wordt zoals gezegd steeds belangrijker, dus nu op de trein stappen geeft je zeker een concurrentievoordeel en resultaten die niet te filmen zijn. ;)

Heb je vragen over de tips of wil je weten hoe wij je verder kunnen helpen met jouw video content? Neem gerust contact met ons op.  

Ik wil hulp met videopromotie

  • Online marketing

    Een specifieke doelgroep bereiken? Of online meer conversies realiseren? Wij staan voor resultaatgerichte online marketing.


    Meer informatie


  • Website, webshop of app

    Veilig & up2date. Eénvoudig te beheren. Volledig responsive. Geoptimaliseerd voor SEO & online leadgeneratie.


    Meer informatie


  • Totaalpakket

    Eén aanspreekpunt voor je online techniek, optimalisatie en marketing. Met 'Build & Run' bieden wij een totaaloplossing.


    Meer informatie


  • Accepteer jij cookies?

    Uiteraard maken we gebruik van cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren en je internetgedrag binnen onze website te volgen.

    Ja, prima Meer informatie? Bekijk onze cookie pagina.
  • Online marketing

    Een specifieke doelgroep bereiken? Of online meer conversies realiseren? Wij staan voor resultaatgerichte online marketing.


    Meer informatie


  • Website, webshop of app

    Veilig & up2date. Eénvoudig te beheren. Volledig responsive. Geoptimaliseerd voor SEO & online leadgeneratie.


    Meer informatie


  • Totaalpakket

    Eén aanspreekpunt voor je online techniek, optimalisatie en marketing. Met 'Build & Run' bieden wij een totaaloplossing.


    Meer informatie