Op de mobiele telefoon zit het navigatiemenu op veel websites vaak op dezelfde plek als waar deze op de desktop zit: links bovenin. Maar hoe je navigeert is op mobiel anders dan op de desktop. Je hebt geen computermuis en navigeert met je duimen. Omdat steeds meer websiteverkeer afkomstig is via mobiel, is het essentieel om hier als website eigenaar optimaal op in te spelen. Zodoende ontstaat de vraag: Waar zou het mobiele menu idealiter moeten zitten?
Onderzoek
Volgens een Zwitsers onderzoek van de Universiteit van Zürich kan de manier waarop je je mobieltje gebruikt, je hersenen beïnvloeden. Mensen die dagelijks op hun mobiel zitten en scrollen, hebben een grotere somatosensorische cortex: het gebied dat is betrokken bij de verwerking van tast, pijn en temperatuur. En dus ook bij het besturen van je duimen.
Naast het zojuist gegeven feitje, blijkt ook uit onderzoek dat de meeste mensen hun mobiel gebruiken met één hand. Dat is waarschijnlijk erg herkenbaar: je hebt je mobieltje vast in één hand en gebruikt je duim om te scrollen en te klikken. De duim is hier dus eigenlijk je computermuis, maar dan met een paar beperkingen.
Je duim is een muis
Op de good-old computer gebruik(te) je een computermuis om te klikken en te scrollen. Je beweegt je muis makkelijk naar een navigatie menu, vaak bovenin de pagina. Dit omdat je je muis makkelijk beweegt; het kost amper moeite.
Bij het vasthouden van je mobiele telefoon daarentegen, gebruik je je duim en die heeft een beperkt bereik. Je duim komt op bepaalde plekken van je mobiele scherm niet zonder je mobiel iets anders vast te moeten pakken. Eén van die plekken is vaak het navigatie menu.
Wanneer het navigatie menu zich bovenin het scherm bevindt, is het lastig om er met je duim bij te komen. Je moet je mobiel anders vast gaan houden of je andere hand gebruiken om te klikken. Dat vergt extra inspanning en dit kan het navigeren bemoeilijken en ervoor zorgen dat de bezoeker van je website langzamer of wellicht zelfs niet tot actie komt en een gewenste actie uitvoert op je website.
De trend is dat smartphones alleen maar groter lijken te worden, dus dit bemoeilijkt het navigeren alleen maar meer met een menu of call to actions bovenin het scherm. Daarnaast zijn mobiele gebruikers veeleisend: ze klikken snel weer weg. Met het zo makkelijk mogelijk maken van het navigeren, vergroot je de kans op een gewenste actie, zoals een aanvraag of aankoop.
Waar moet het menu dan?
Uiteraard staat de manier waarop met zijn of haar mobiel vasthoudt vast. Wel kan de plek waar het navigatie menu wordt getoond, worden aangepast. De meeste menu’s worden bovenin het menu geplaatst, wat op de computer goed werkt. Maar op mobiel werkt dit zoals gezegd minder.
Zodoende moet het menu binnen duimbereik geplaatst worden. Hoe dichterbij, hoe beter. En dat is onderin het scherm, waar de duim makkelijk een button kan aanklikken.
Maar moet de menubutton nu links of rechts? Je hebt mensen die links zijn en met hun linker duim scrollen en mensen die rechts zijn en met hun rechter duim scrollen. De zogenaamde ‘sweet spot’, waar beide duimen makkelijk bij komen, is simpelweg in het midden. Dus de menubutton zou onderaan in het midden het best bedienbaar zijn.
De menustructuur
Om dezelfde reden als hierboven uitgelegd, is het ook belangrijk dat de menustructuur logisch en juist is ingedeeld. Waar je zou verwachten dat de belangrijkste menu-opties bovenin zouden staan, is het dus handiger om deze binnen duimbereik te plaatsen: dus de belangrijkste opties onderin en hoe verder naar boven, hoe minder belangrijk de opties zijn.
Op deze manier vergroot je dus de kans dat jouw bezoekers een gewenste actie uitvoeren, zoals een aanvraag of zelfs een aankoop. Je houdt gebruikers langer vast op de website en ze zullen wellicht ook meer pagina’s bekijken. Dit doorvoeren levert dus veel voordelen op in het websitebezoek.
Webleads en het mobiele menu
Webleads brengt de theorie naar de praktijk. Onze specialisten volgen de laatste ontwikkelingen en deze, voornamelijk op usability gerichte ontwikkeling, is dan ook al beschikbaar in de nieuwste versie van ons CMS. Er wordt ook al mee getest bij een aantal van onze klanten en bij onze eigen mobiele website is het menu ook onderin terug te vinden.
Ook voor jouw website is een mobiel menu onderin het scherm een positieve ontwikkeling. Schroom dus niet om contact met ons op te nemen, als dit jou ook interessant lijkt. Zijn wij niet je webbouwer? Dan kun je dit bij je eigen webbouwer aankaarten. Maar uiteraard pakken wij dit ook graag voor je op.
Heb je bij jouw website het mobiele menu al onderin het scherm zitten? Dan zijn we erg benieuwd naar je ervaringen hiermee. Neem hiervoor gerust contact met ons op.