‘The best of both worlds’: de Progressive Web Apps

Weet je nog dat vroeger bijna elke website Flash nodig had om interactieve content te kunnen tonen? Het leidde destijds tot veel irritatie bij internetgebruikers, want Flash moest continu worden geüpdatet, omdat websites het anders niet goed deden. Door de opkomst van HTML5 en krachtigere browsers is die technologie tegenwoordig gelukkig niet meer nodig.

Een zelfde ontwikkeling is momenteel te zien op het gebied van apps. De huidige native apps moeten vaak nog gedownload worden in de App- of Playstore. Dan vraag je je af; waarom kan ik de gewenste informatie en functionaliteiten niet gewoon vanuit de browser zien? Inmiddels is er een antwoord op deze vraag: Progressive Web Apps (PWA).

Wat doet een PWA?

Je start een PWA vanaf de browser en net als bij een native app, kun je een icoontje installeren op het home screen van je telefoon of tablet. De technologie van een PWA is snel en daarnaast kun je er offline mee werken. Een PWA is dus handiger en sneller dan een normale native app. Je kunt een PWA omschrijven als een ‘native app, maar dan via het web’.

Geen Android en iOS

Een ander voordeel van een PWA is dat je het gebruikt via de browser. Dat houdt in dat de PWA niet ontwikkeld hoeft te worden voor Android en iOS. Alles wordt vanaf één platform aangeboden, makkelijk op één vast punt. Dit scheelt veel tijd en geld. Ten slotte is de PWA altijd up-to-date.

Best of both worlds

Voordelen die een native app bieden, denk aan offline functies zoals een camera, kunnen op een responsive website niet worden aangeboden. Andersom kunnen voordelen van een responsive website, zoals een werking op alle apparaten en het niet hoeven downloaden of updaten, niet worden aangeboden door een native app. Een PWA biedt al deze functionaliteiten en is dus ‘the best of both worlds’.  Online zijn er al verschillende voorbeelden van bedrijven die, sinds ze werken met PWA’s, positieve resultaten hebben behaald. Denk aan conversieratio’s die verdubbelen, bezoekersaantallen die stijgen en bezoekers die langer op de PWA blijven. Ook zijn de laadtijden korter en dat voorkomt dat veel verkeer wegens lang wachten afhaakt.

Webleads zet in op PWA’s

Bij webleads verwachten we dat veel apps, webshops en websites in de toekomst vervangen zullen gaan worden door PWA's. En daarmee zal de native app zoals we deze nu kennen terrein gaan verliezen, vergelijkbaar met Flash destijds na de opkomst van HTML5 en krachtigere browsers.

De eerste Magento 2 webshop, waarvoor ook gebruik gemaakt kan worden van de progressive web technologie, staat inmiddels bij ons op de planning en wij hopen in de loop van 2019 nader over deze technologie te kunnen informeren. Wordt vervolgd!

Dit bericht verscheen eerder in Business in Barneveld.

Webleads

Bij Webleads helpen we je graag met zowel het web development als de online marketing. We zijn hierin resultaatgericht en persoonlijk betrokken en werken met een multidisciplinair team. Wil jij graag één aanspreekpunt voor zowel de ontwikkeling van je website, webshop of app en je online marketing? Neem dan contact met ons op!

Vergelijkbare kennisbank items

Video 4 minuten

Webleads weetjes #13 Klaar voor 2024 met deze trends!

Online marketing,Design,Email marketing,Marketplaces,Development,Social media marketing,Totaalpakket
Video 4 minuten

Webleads weetjes #16 Wil jij jouw websitebezoekers geruststellen en overtuigen?

Online marketing,Design,Totaalpakket
Blog 2 minuten

AI: een kans of een gevaar?

Totaalpakket